Blijf altijd een wittebander

Een zwarte band doet niets anders dan je broek omhoog houden. Dat zegt mijn leermeester altijd. Afgezien van het feit dat er een prima elastiekrand om een taekwondobroek zit, die het omhooghouden makkelijk zonder een zwarte band redt, heeft hij wel gelijk. Een zwarte band heeft niet zo veel om het lijf (pun intended).

Eerst maar wat urban myths over de zwarte band op de brandstapel. “In sommige landen moet het bezit van een zwarte band in je paspoort staan, omdat je een wandelend wapen bent.” “Dragers van de zwarte band vliegen binnen Azië automatisch First Class.”  Ongein natuurlijk. Oké, die tweede heb ik zelf verzonnen.

Maar de overschatting van het stukje stof gaat zelfs grootmeester Kang ter harte. Een maand lang droeg hij een witte band. Een statement dat qua impact te vergelijken valt met een supermodel, kaliber Doutzen Kroes, een maand lang zonder make-up. Voor buitenstaanders en fans was het onbegrijpelijk. Met het afdoen van zijn zwarte band, was hij voor hen ook rolmodel af. Het vertrouwde plaatje – wijze meester, zwarte band – viel ineen, en weg was zijn autoriteit. Maar voor mij werd hij alleen maar een groter voorbeeld.

Met de tekst “Back to original intentions” maakte hij zijn standpunt compleet. Met wat voor bedoeling kwam je ookalweer de gym binnenwandelen? Als een onwetende, die zoveel mogelijk wilde leren. Het verliezen van deze open mind is funest voor de ontwikkeling. Een dichtgetimmerde houding en een krom zelfbeeld staan dan om de hoek. Buiten de martial arts-wereld gaat dat net zo makkelijk op. Dus hierbij een oproep waar iedereen zich iets bij kan voorstellen:

Blijf die wittebander van binnen.

 

Foto: Dennis Goedbloed / Dit artikel is geschreven voor de 3e reeks van #BlogawayNL.

Advertisements

2 thoughts on “Blijf altijd een wittebander

  1. Grootmeester Kang heeft natuurlijk helemaal gelijk. Zet je ook aan tot nadenken over je eigen gedragingen. Zoek het nieuwsgierige kind in je zelf om je omgeving tegen het licht te houden?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s